Wuhan University

Wuhan University

sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Wuhanin yliopiston kampus


Wuhanin kolmesta kaupungista Wuchang on se, jossa opinahjot sijaitsevat. Wuhan Universityn historia juontaa vuoteen 1893 keisarilliselle ajalle ja on aikojen saatossa muuttanut myös Sichuaniin Japania vastaan käytyä sotaa pakoon. Opiskelijoita on yli 50 000, joista päälle 1000 kansainvälisiä opiskelijoita. Wuhanin yliopistossa voi opiskella esimerkiksi kirjallisuutta, historiaa, filosofiaa, journalismia, taloutta, lakia, politiikkaa, monia perusluonnontieteitä, farmasiaa, jos jonkinlaista insinööritiedettä, kaupunkisuunnittelua ja kaukokartoitusta (!), geomatiikkaa, lääketiedettä… Oppialoja on siis valtavasti, ja kaupungista löytyy lukuisia muitakin korkeakouluja.
Väsäilin havainnollistusta siitä miten yliopistojen valloittama Wuchang on. Eikä tässä ole edes kaikki! HERE Maps
Kampus on kookas, HERE Maps
Kampus sijaitsee suuren Donghun (East Lake) vieressä ja haukkaa sisäänsä Luojia-mäen; ympäristö onkin muuhun kaupunkiin verrattuna hyvin mäkistä. Saapuessani kesäkuumalla hyvin väsyneenä ja peloissani en edes jaksanut tyrskähdellä kuulemalleni hehkutukselle kampuksen kauneudesta: koko paikkahan näytti murenevan käsiin ja oli ruma kuin mikä! En tiedä mitä sittemmin on tapahtunut, mutta etenkin näin kauniina syyspäivinä (marraskuun lopussa) kampus näyttääkin todella kauniilta! Tämä vaihto-oppilaiden nurkkaus ei ole kampuksen parasta antia. Sen sijaan vanhat kiinalaista ja länsimaista tyyliä yhdistelevät rakennukset luovat mahtavan ikiaikaisen oppimisen ilmapiirin. Lisäksi kampus on todella vehreä ja taatusti raikkaampi kuin muu kaupunki. Mutkittelevia teitä reunustavat puut, kuten vaahterat, ovat tosiaan kauniita, ja kevään kirsikankukat ovat kansallinen nähtävyys. Vanhan kirjaston katto, hallintorakennus ja suuri urheilukenttä sen edessä, sekä uuden kirjaston edustan nurmikenttä ovat kauniita ja viihtyisiä paikkoja. 
Yliopiston pääportti, kirjaston edustan nurmikenttä ja kauppahalli
Syyskuussa fuksit osallistuvat sotilasharjoituksiin


Vaihtariasuntolan lähellä on itäinen portti ja sen ulkopuolella Donghu (East Lake). Tällä portilla voi järven yli katsoen tarkastaa päivän savusumutilanteen. Voin kertoa että maisemat vaihtelevat! Tien varrella on paljon katuruokapaikkoja ja pieniä ravintoloita. Toisella suunnalla on pääportti, jonka ohitettuaan voi jatkaa matkaa suoraan kilometrin pari lähimmälle metroasemalle. ”Cheap streetiltä” voi alussa ostaa huoneeseen kaiken tarvittavan, matkalla metroon haukata kastanjapähkinöitä ja hörppiä vesimelonimehua, metroasemalla taas illallistaa luksusostoskeskus Chiconyn yläkerran lukuisissa kohtuuhintaisissa ravintoloissa tai käydä ostamassa Watsonsilta dödön. Tai hankkimassa rikkaalta tädiltä englanninopetustyön, kuten Ethan teki.

Kampuksella kulkee 18-paikkaisia minibusseja, joilla saa kyydin esimerkiksi pääportille yhden yuanin hintaan (13 snt?). Yleensä busseissa on matkustajia tietenkin vähintään tuplat. (Sähkö)pyörällä pääsee myös, eivätkä kävelymatkatkaan ole mitään älyttömiä. Suurten asutuskeskittymien luona on kanttiineja, joista saa todella edullista syötävää. Oman kämpän viereinen kanttiini ei tosin tarjoa omaan makuuni kovinkaan kummoista ruokaa, mutta onneksi ihan vieressä on myös vähän kalliimpia ja parempia vaihtoehtoja. Iltaisinkaan ei ole hätää, sillä kadulta kyllä saa ruokaa. 



Omaan asuntooni nähden aivan kampuksen toisella laidalla, n. 10 min. pyöräilyn päässä, on paikka jossa vietän todella paljon aikaa. Täältä löytyy kahvila Figaro, joka sopii kahvittelulle ja opiskelulle, kauppahalli, josta saan lounasta ja välipalaa, pankki, jossa voin vaihtaa eurojani paikalliseksi valuutaksi, sekä kuntosali, jossa voin joogailla, tanssia itämaisia tansseja sekä käydä spinningissä. Kahvista sen verran, että se maksaa saman verran kuin Helsingissä. Kampuksella on myös toinen kiva kahvila, Alibaba, jossa marraskuun puolivälissä saatoin istua ulkona ilman takkia kiinaa lukien, karamellilattea siemaillen. Ihan kuin viime kesänä Suomessa! 

Sporttailusta sen verran, että hankin tosiaan kuntosalikortin, josta maksoin puolelta vuodelta päälle 1000 yuania. Kortin voi stopata kiinalaisen uudenvuoden ajaksi, joten ajan pitäisi riittää lähes loppuun asti. Kuntosalilla on ihan hyvät fasiliteetit, mököttävät ja epäammattimaiset respatytöt ja ennen kaikkea joogaa joka päivä lounastauolla (joka on täällä pitkä) ja joskus illallakin. Sieltä löytää myös lihaksikkaita kiinalaispoikia! Lisäksi olen sään salliessa pyöräillyt ympäri kampusta ja vähän ulkopuolellakin ja käynyt pari kertaa lenkillä. Joskus sunnuntaisin käyn yliopiston tanssiklubilla. Lisäksi hoidan jumejani melko usein hieronnassa, josta maksan 50 paikallista rahaa tunnilta. Ei paha!


I live in Wuchang, the part of Wuhan where the universities and colleges are located. The history of Wuhan University starts from the end of the 19th century and during the times has even moved to Sichuan away from the Sino-Japanese War. There are more than 50 000 students (>1000 internationals) and an abundance of fields to study. There are also many more big universities in the city. 

Wuhan University campus is located next to the East Lake and inside the campus there’s Luojia Hill. Compared to the rest of the city the area is very green and hilly. The campus claims to be the most beautiful in China, and after saying here for some months I can definitely agree that it really is a beautiful place with autumn colours in the many trees around. The old buildings create an intellectual atmosphere and the air quality is for sure better than elsewhere in the city. 

Us internationals live near the Donghu lake, along where you can find many street food stalls and small restaurants. To the other direction outside of the Main Gate, after 1-2 km there’s the nearest metro station. On one’s way there one can drink water melon juice, eat chestnuts, buy a deodorant from Watsons and dine in the many reasonably priced restaurants of the top floor of a luxyry mall Chicony.

In the campus there are campus buses that take you around for 1 yuan only. They are supposed to carry 18 passengers, but often it seems that there’s at least the double of that amount in the car! Canteens and restaurants offer cheap food near the residential areas. 

On the other side of the campus, maybe a 10 minute bicycle ride away, there is a place where I spend a lot of time. There’s a bank, where I can chance my euros to yuans, a market hall, where I can grab a lunch or delicious mantou bread, two nice cafes (Figaro and Alibarba) where I can enjoy a cup of coffee or tea while studying and a gym that offers spinning, belly dance, and most importantly yoga. Paid >1000 yuan for half a year, but should be enough for the whole time since I can stop the card for Spring Festival. Note that coffee in China is as expensive as in Helsinki, but you can treat your body an hour of massage for only 50 yuan! In the middle of November I was able to study Chinese on the terrace of Alibaba, enjoying the sunshine without and overcoat, sipping my caramel latte. Just like last summer in Finland.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti